Vrijwel iedereen ervaart wel eens seksuele problemen. Of het nu gaat om verschillen in verlangens of erectieproblemen: er wordt niet tot nauwelijks over gesproken. Zonde, want seksuele problemen kunnen met de juiste hulp heel eenvoudig worden opgelost.
Ervaren jij en je partner problemen op het gebied of seks? Of misschien voel je je niet zelfverzekerd genoeg en heeft dit invloed op je seksleven? Het is belangrijk om te weten dat je je niet hoeft te schamen. Maar waar kun je nu precies terecht voor hulp bij seksuele problemen? In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden.
Wat zijn seksuele problemen?
We gebruiken de term seksuele problemen als een soort van verzamelnaam voor verschillende uitdagingen op het gebied van sekes. Wist je dat 9 van de 10 mensen wel eens seksuele problemen ervaart? Deze problemen gaan vaak relatief snel weer weg, maar soms blijven ze ook voor een langere periode bestaan. En dit heeft vervolgens een grote impact op het zelfbeeld en de relatie.
Seksuele problemen blijven nog al te vaak onbesproken. Zonde, want vrijwel iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Het is dus niks om je voor te schamen. Hieronder noemen we een aantal veel voorkomende seksuele problemen bij singles en koppels:
- Erectieproblemen
- Te snel klaarkomen
- Niet klaarkomen
- Pornoverslaving
- Pijn bij het vrijen
- Verschil in verlangen tussen partners
- Angst voor intimiteit
- Onzekerheid over bedprestaties
- Veranderend verlangen door menopauze
Waarom hulp zoeken?
Overweeg je om hulp te zoeken voor seksuele problemen, maar durf je niet? Sommige seksuele problemen blijven bestaan zonder de juiste hulp. Zo kunnen ontspanningstechnieken je bijvoorbeeld helpen meer te ontspannen. Daarnaast hebben de problemen een negatieve impact op je relatie, vooral als communiceren hierover lastig is. Professionele hulp kan helpen om jou en je partner beter te leren communiceren zodat jullie elkaar begrijpen.
Daarnaast hebben seksuele problemen niet alleen invloed op je fysieke gesteldheid, maar ook zijn ze mentaal belastend. Zo kunnen ze voor schaamte, angst of onzekerheid zorgen. Daarnaast gaan ze vaak gepaard met gevoelens van frustratie of stress. Door hulp te zoeken leer je beter omgaan met je gevoelens en krijg je inzicht in de achterliggende oorzaken van de problemen.
Waar kan ik terecht?
Je weet nu welke seksuele problemen er allemaal zijn. Ervaar jij uitdagingen op het gebied van seks? Of je nu een relatie hebt of single bent, je kunt terecht bij de onderstaande hulpverleners.
1. Seksuoloog
Wanneer je seksuele problemen ervaart, kan een seksuoloog je helpen. Een seksuoloog is een psycholoog of arts die gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van seksuele problemen. Deze problemen kunnen variƫren van pijn bij het vrijen tot libidoverlies. Gesprekken met een seksuoloog zijn volledig vertrouwelijk en je hoeft je nergens voor te schamen. Vind je het moeilijk om de stap naar hulp te zetten? Dan kun je altijd online therapie bij Seksuoloog Online volgen. Voor online therapie heb je geen doorverwijzing van een arts nodig.
2. Relatietherapeut
Seksuele problemen ontstaan niet zomaar. Er is vaak een onderliggende oorzaak. Seksuele problemen komen in veel gevallen door problemen in relaties. Loopt het even niet zo lekker tussen jou en je partner? Dan kan dit zich ook gaan uiten in de slaapkamer. Tijdens online relatietherapie gaan jullie aan de slag met het achterhalen van de onderliggende oorzaak van jullie problemen. Vervolgens zoeken jullie samen een passende oplossing voor het oplossen van de uitdagingen binnen de relatie.
3. Huisarts
Denk je dat er een fysieke oorzaak is voor jouw seksuele problemen? In sommige gevallen kunnen seksuele klachten een gevolg zijn van een ziekte of medische aandoening. Denk hierbij aan pijn bij het vrijen, erectieproblemen, weinig of geen zin in seks. Het kan ook een combinatie van fysieke en psychische factoren zijn.
Daarnaast zijn depressie en vermoeidheid ook veelvoorkomende oorzaken van seksuele problemen. Vertrouw je het niet? Ga naar de huisarts om de onderliggende oorzaken van jouw problemen te identificeren. Een huisarts kan je bovendien ook doorverwijzen naar een gynaecoloog of seksuoloog in het ziekenhuis.
Lees ook ‘Waarom steeds meer mensen voor online therapie kiezen‘.
Geef een reactie