Je hebt er vast wel eens iets over gelezen, of misschien heb je er zelf mee te maken gekregen: de lange wachtlijsten in de reguliere gezondheidszorg in Nederland. Voor sommige behandelingen loopt de wachttijd op tot meer dan 12 weken. In de tussentijd krijgen mensen niet de juiste hulp, wat kan zorgen voor een verergering van de klachten. De lange wachttijd in de ggz is een van de redenen waarom steeds meer mensen voor online therapie kiezen. Maar dit is niet alles: er zijn meer redenen waarom online therapie steeds populairder wordt.
Het is toegankelijk
Online therapie is toegankelijk. Je hoeft niet meer naar de huisarts om je klachten te bespreken, maar kunt rechtstreeks contact opnemen met een hulpverlener. Je hebt namelijk geen doorverwijzing nodig voor een online psycholoog. Dit maakt de stap om hulp te zoeken voor veel mensen een stuk kleiner.
Daarnaast is het een groot voordeel dat je niet meer naar een fysieke psychologenpraktijk hoeft te gaan. Dit scheelt veel reistijd als je niet in de stad woont, maar ook als je een tijdje in het buitenland verblijft of op wereldreis bent, kun je gewoon psychologische hulp krijgen. Je hoeft je plannen dus niet te wijzigen.
Mensen voelen zich meer op hun gemak
Tijdens online therapie vinden de sessies plaats via een beveiligde internetverbinding. Je hoeft je woning niet uit en het enige dat je nodig hebt is wifi of 4G en een rustige ruimte. Een groot voordeel hiervan is dat je lekker in je eigen vertrouwde omgeving kunt blijven. Dit helpt om mensen meer op hun gemak te stellen. En wanneer mensen op hun gemak zijn, praten ze makkelijker over hun persoonlijke situatie en klachten. Zo kan het de effectiviteit van de therapie verhogen.
Zelf een psycholoog kiezen
Een andere belangrijke reden waarom steeds meer mensen voor online therapie kiezen, is het feit dat je zelf je therapeut of psycholoog kunt kiezen. Bij de ggz word je vaak doorverwezen naar een specifieke behandelaar. Bij een internet therapeut werkt dit anders. Jij hebt namelijk de volledige controle over je behandeling. Je kiest zelf een psycholoog waar je je prettig bij voelt. Bovendien ben je niet meer beperkt tot therapeuten in je directe omgeving, maar kun je kiezen uit veel psychologen met verschillende specialisaties.
Overal waar je maar wilt
Online therapie is vooral erg populair geworden tijdens de corona crisis. In deze periode konden mensen niet meer naar een fysieke psychologenpraktijk en werden ze gedwongen om online met hun therapeut te praten. Toen kwamen veel mensen erachter dat online therapie best fijn kan zijn. En het is bewezen dat het net zo effectief is als traditionele face-to-face therapie.
Omdat alle sessies online plaatsvinden, kun je overal en altijd therapie volgen. Dit is niet alleen handig voor minder mobiele mensen, maar ook voor expats of mensen die naar een ander land zijn geëmigreerd. Zelfs als je je in een andere tijdzone bevindt, is het mogelijk om therapie te volgen bij een psycholoog die jouw moedertaal spreekt.
Meer contactmomenten
Tijdens online therapie heb jij de regie in handen. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoeveel therapiesessies je neemt en wanneer deze plaatsvinden. Wil je stoppen met de therapie? Dan geef je dit gewoon aan. Heb je niet zo’n goede klik met de therapeut? Dan is het mogelijk om te wisselen van psycholoog.
Bovendien is het mogelijk om meerdere contactmomenten in de week te hebben. Bij een ggz-psycholoog ben je vaak gebonden aan een wekelijkse of tweewekelijkse sessie, maar bij een online psycholoog is het mogelijk om elkaar vaker in een week te spreken. Dit kan via de telefoon, maar ook via chat of de mail; dit bepaal je helemaal zelf.
Lees ook ‘Tips om rustig te blijven bij een verhit gesprek tijdens de scheiding ‘!
[…] Lees ook ‘Waarom steeds meer mensen voor online therapie kiezen‘. […]